Af Michael Reinhardt
Byens omdrejningspunkt er havneområdet, med færgelejer til Sejerø og Nekselø. I denne del af havnen finder du også busterminalen med forbindelse direkte til Jyderup og Kalundborg.
Lystbådehavnen har omkring 250 fastliggende både med plads til gæstesejlere.
Til havnen hører også bedding og slæbested. Havnekontoret finder du ved midtermolen i bunden af det inderste bassin. For billister er der masser af parkering.
Øst og vest for det centrale Havnsø findes sommerhus-områderne. Herfra tilføres nyt blod til byens puls især i weekender og ferieperioder. Også livet i lystbådehavnen bringer nyt liv og sætter sit præg på byen.
Moderne istid
Hovedgaden langs havneområdet er byens hovedpulsåre, og her finder du DagligBrugsen og spisesteder af forskellig art – til det lynhurtige måltid, take-away eller en fler-retters menu i roligt tempo. Her kan du også købe den nærmest legendarisk store havnsø-is. På de varmeste dage er det istid i Havnsø, og mange børn og voksne står tålmodigt og forventningsfuldt i kø foran Havne kiosken. Gå en tur på molerne, nyd udsigten mod Nekselø og drøm om langfart i sejlbåd, eller hop i
vandet og nyd en svømmetur. Havnsø Havn har Blå Flag og Blå Flag station.
Enkelte fiskere lægger til kaj, hvilket gir mulighed for køb af friskfanget fisk, fx. flået fladfisk lige klar til stegepanden. Og fra kysterne i området er der rig mulighed for selv at fange aftensmaden. Især havørredfiskeriet er populært og godt på den sjællandske vestkyst og i nærliggende fjorde.
Familiefiskeri på molen
Fra havnemolen kan der blandt andet fanges fladfisk, men også den velsmagende fjæsing, som dog skal håndteres med største forsigtighed, idet et stik fra dens gift-fyldte pigge vil forårsage langvarig smerte og det kan i sjældne tilfælde være fatalt. Som modgift kan man tisse på såret, eller holde det under meget varmt vand. Brug en tang, når en fjæsing skal af krogen, og lad ikke børn selv forsøge. Fjæsing findes overalt i danske farvande. En yndet fornøjelse fra mole og kaj er krabbefangst, og nærmest hvad som helst for enden af en snor, kan lokke kriblekrabledyrene til at
hægte sig på, for dernæst at blive hevet på land for en stund. Det er go’ skik, at lade krabberne komme tilbage, hvor de kom fra. Er du heldig, kan du på stranden finde flotte krabbeskjold til vindueskarmen.
Med sejl eller årer på vandet
Havnsø Sejlklub udfolder en del aktiviteter med fokus på sejlere og kajakroere. Klubben ligger skulder ved skulder med Værftet (en anden af byens aktivitetsformidlere), og byder alle sejlsportsinteresserede velkomne som medlemmer i et aktivt og hyggeligt miljø. Her kan man dyrke sin interesse eller få sin havdåb med hjælp fra mere erfarne sejlere. Aktiviteterne spænder fra optimist til pensionist.
Vi mødes på Værftet
Ved nedlæggelsen af det gamle værft i Havnsø, blev det omdannet til samlingssted med sociale og kulturelle formål og aktiviteter. Fra starten blev det kaldt Havnsø MuseumsVærft og bød også på fortsat mulighed for at foretage vedligeholdelse af mindre både, men efterhånden har det mere og mere taget form af forsamlingshus og kulturhus med blandt andet borgermøder, udstillinger og musik.
Værftet drives som medlemsforening, og såvel fastboende som gæster i byen kan blive medlemmer. Foruden medlemsarrangementer afholdes også flere åbne arrangementer, blandt andet Fredagsbar den første fredag i måneden. Hold øje med opslagstavlen ved indgangen fra Havnevej eller tjek facebook.
Det er endvidere muligt, at leje Værftet til den private fest – året rundt.
Højskole med havudsigt
I svinget i Havnsø, hvor Havnevej blir til Lyngvej, ligger det gamle badehotel, som nu er omdannet til højsko-
le med havudsigt. Højskolen for Bevidsthedsudvikling tilbyder kurser af længere og kortere varighed. Start fx sommerferien med et uge kursus om sundhed og velvære eller om filosofi – skolens beliggenhed med udsigt til Nekselø og solnedgang indbyder ligefrem til filosofiske tanker.